کور رنگی چیست؟-بخش دوم( انواع)

کور رنگی چیست؟-بخش دوم( انواع)
16اردیبهشت

در معاینات طب کار با توجه به اهمیت تشخیص رنگ در برخی مشاغل، وضعیت دیدرنگی افراد مورد ارزیابی قرار می گیرد تا جهت شروع به یک فعالیت( معاینات بدو استخدام) یا ادامه فعالیت در شغل فعلی ( معاینات دوره ای) تصمیم گیری صحیحی صورت پذیرد.در ادامه مطالب ارائه شده در خصوص کور رنگی در بخش قبل به انوع کوررنگی به اختصار می پردازیم.

انواع کوررنگی
کوررنگی قرمز ـ سبز:
شایع‌ترین نوع کوررنگی ارثی پیامد از دست دادن عملکرد یا محدودیت عملکرد رنگدانه‌های نوری مخروط‌ قرمز یا مخروط سبز است. این نوع کوررنگی اصطلاحاً کوررنگی قرمز ـ سبز گفته می‌شود.

سرخ دشواربینی (Protanomaly):
سرخ دشواربینی اختلالی مرتبط با کروموزوم X است که برآورد می‌شود، یک درصد مردان به آن مبتلا باشند. در این اختلال رنگدانه‌ی نوری مخروط‌ های قرمز در مردان مبتلا به سرخ‌کوری غیرعادی است. بیماران قرمز، نارنجی و زرد را سبزتر می‌بینند و رنگ‌ها برایشان چندان درخشان نیست. این عارضه خفیف است و معمولاً زندگی روزمره را مختل نمی‌کند.

سرخ کوری:
سرخ کوری اختلالی مرتبط با کروموزم ایکس است که طبق برآوردهای انجام شده، یک درصد مردان به آن مبتلا هستند. در مردان مبتلا به سرخ کوری هیچ سلول مخروطی قرمز فعالی وجود ندارد، بنابراین بیماران قرمز را مشکی می‌بینند. همچنین سایه‌های خاصی از رنگ‌های نارنجی، زرد و سبز همگی به رنگ زرد دیده می‌شود.

سبزدشواربینی (Deuteranomaly):
سبزدشواربینی شایع‌ترین نوع کوررنگی و اختلالی مرتبط با کروموزوم ایکس است که پنج درصد مردان درگیر آن هستند که در آن رنگدانه‌ی نوری مخروط سبز غیرعادی است. بیماران زرد و سبز را قرمزتر می‌بینند و به سختی می‌توانند بنفش را از آبی تشخیص دهند.

سبزکوری:
سبزکوری نیز اختلالی مرتبط با کروموزم ایکس است که یک درصد مردان به آن مبتلا هستند.

در مردان مبتلا به سبزکوری هیچ سلول مخروط سبز فعالی وجود ندارد. این گروه از بیماران رنگ‌های قرمز را به صورت زرد مایل به قهوه‌ای و سبزها را به رنگ بژ می‌بینند.

کوررنگی آبی ـ زرد:
کوررنگی آبی ـ زرد از کوررنگی قرمز ـ سبز نادرتر است. رنگدانه‌های نوری مخروط آبی وجود ندارند یا عملکردشان محدود شده است.
آبی دشواربینی (Tritanomaly):
این اختلال آبی بسیار نادر است و نوعی اختلال غالب اتوزومال است که مردان و زنان را به یک اندازه مبتلا می‌سازد. عملکرد سلول‌های مخروط آبی در بیماران مبتلا به آبی دشواربینی محدود شده است. این بیماران آبی را سبزتر می‌بینند و به سختی می‌توانند زرد و قرمز را از صورتی تشخیص بدهند.
آبی کوری (Tritanopia):
آبی کوری نیز نوعی اختلال مغلوب اتوزومال بسیار نادر است که درصد شیوع آن در مردان و زنان برابر است. بیماران مبتلا به آبی کوری یا کوررنگی آبی ـ زرد فاقد سلول‌های مخروطی آبی هستند. این بیماران سبز و زرد را بنفش یا خاکستری روشن می‌بینند.

کوررنگی کامل:
افراد دچار کوررنگی کامل (تک‌ رنگ‌ بینی) اصلاً رنگ‌ها را نمی‌بینند و ممکن است وضوح دید آنها نیز مختل شده باشد.

تک‌رنگ‌بینی مخروطی:
تک‌رنگ‌بینی مخروطی نوعی اختلال مغلوب اتوزومال است. این گونه‌ی نادر کوررنگی پیامد نقص در عملکرد دو نوع از سه نوع رنگدانه‌ی نوری سلول‌های مخروطی است. تک‌رنگ‌بینی مخروطی قرمز، سبز و آبی وجود دارد. بیماران دچار تک‌رنگ‌بینی مخروطی به سختی می‌توانند رنگ‌ها را از هم تشخیص بدهند، چون مغز برای دیدن رنگ‌ها، باید سیگنال‌های ارسالی از انواع مخروط‌ها را با هم مقایسه کند. وقتی فقط یک نوع مخروط فعال است، طبعاً این مقایسه ممکن نیست.

تک‌رنگ‌بینی استوانه ای یا آکروماتوپسیا:
تک‌رنگ‌بینی استوانه ای نوعی اختلال مغلوب اتوزومال است که بسیار نادر و شدیدترین نوع کوررنگی است. این نوع کوررنگی مادرزادی است و هیچ یک از سلول‌های مخروطی دارای رنگدانه‌های نوری فعال نیستند. بیمار دچار تک‌رنگ‌بینی استوانه ای فاقد دید مخروطی است و جهان را سیاه، سفید و خاکستری می‌بیند. به علاوه چون استوانه ها به نور کم واکنش نشان می‌دهند، بیماران دچار تک‌رنگ‌بینی استوانه ای معمولاً از نورهراسی نیز رنج می‌برند.

مرکز تخصصی طب کار محمد شهر آماده ارائه کلیه خدمات تخصصی طب کار به سازمان ها،صنایع و شاغلین در سطح استان البرز می باشد
جهت مشاهده و دانلود نمونه معرفی نامه دریافت خدمات طب کار اینجا کلیک کنید

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.