عوامل زیان آور بیولوژیکی در صنعت کشاورزی-بخش اول

عوامل زیان آور بیولوژیکی در صنعت کشاورزی-بخش اول
04آذر

عوامل زیان آور بیولوژیکی در صنعت کشاورزی کشاورزی

کشاورزان جزو دسته‌ای از شاغلین هستند که کمتر به سلامت آنان توجه می‌شود. نه تنها معاینات طب کار برای این قشر زحمت کش انجام نمی‌شود بلکه آگاهی رسانی در خصوص عوامل زیان آور محیط کار نیز برای آنان نزدیک به صفر است.

کشاورزان به سبب شرایط کار، نوع فعالیت و همچنین تولید یا مصرف مواد گوناگون،در معرض عوامل بیولوژیکی زیان آور و در نتیجه ابتلا به بیماری های عفونی ناشی از کار قرار دارند که این بیماری ها، باتوجه به عامل به وجود آورنده به پنج دسته تقسیم می شوند:

۱. بیماری های ناشی از ویروس ها مثل هاری، آبله و…

۲. بیماری های ناشی از باکتری ها مانند سیاه زخم، برسلوز، کزاز و…

۳. بیماری های ناشی از ریکتزیاها مانند تب کیو

۴. بیماری های ناشی از قارچ ها مثل هیستوپالسما، آسپرژیلوس و…

۵. بیماری های ناشی از انگل ها مثل کرم قالبدار

 

۱) بیماری های ویروسی

بیماری‌های ناشی از عوامل ویروسی در کشاورزان عبارتند از:

آبله گاوی :

منجر به تظاهرات پوستی شده توسط گاو و ندرتا توسط گربه به انسان سرایت می کند.

آبله گوسفندی:

توسط گوسفند، بز و سگ به انسان سرایت می کند. آبله گوسفندی نیز با علائم پوستی تظاهر پیدا می کند.

آستمالیت ها :

این عوامل که برروی سیستم عصبی مرکزی (مغز) تاثیر می‌گذارد، توسط کنه و پشه از حیواناتی مانند اسب و بز و پرندگان به انسان منتقل می شود.

بیماری های دست، پا و دهان

علائم این بیماری به صورت ایجاد وزیکول روی دست و پا و دهان است که عامل آن توسط ترشحات آلوده حیوانات به انسان سرایت می کند.

هاری

با گاز گرفتن حیوانات آلوده بخصوص سگها به انسان منتقل می شود. عوارض آن شامل انقباض عضلات مربوط به بلع و تغییرات مغزی است.

۲) بیماری های باکتریایی

بیماری‌های ناشی از این عوامل عبارتند از:

سیاه زخم

علائم این بیماری با تاثیر بر روی پوست و مشکل تنفسی و گوارشی نمایان می شود. سیاه زخم با تماس مواد آلوده دام ها مانند پوست، مو، استخوان، پشم، گوشت و غیره منتقل می شود.

تب مالت

این بیماری توسط تماس با حیوانات آلوده و یا بافل های آنها منتقل می شود. عوارض آن درد استخوانی و مفاصل است.

لایم

عامل این بیماری در جوندگان، آهوی وحشی و سگها وجود دارد. توسط گزش کنه ها به انسان منتقل شده و منجر به تظاهر پوستی، تورم مفاصل و مشکلات سیستم عصبی می گردد.

طاعون

نام دیگر آن مرگ سیاه است که توسط کک ها به انسان منتقل می شود. عوارض آن بزرگ شدن غدد لنفاوی زیر بغل و کشاله ران، عفونت ریوی و خونریزی پوستی است.

کزاز

با تماس پوست زخمی انسان با مدفوع حیوانات اهلی و خاک آلوده به باکتری انتقال می یابد. عوارض آن انقباض ماهیچه ها، اختلال در تنفس، آسیب دستگاه عصبی مرکزی است.

تولارمی

عامل این بیماری منجر به علائم پوستی و عفونت ریوی شده و با نیش کنه هایی که قبلا حیوانات آلوده را نیش زده اند، به انسان منتقل می شود.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.