-
مهندس سید مجتبی اجاق
- بدون نظر
- عمومی
با توجه به احتمال وقوع حوادث ناشی از کار در صنایع ،آگاهی لازم جهت اقدامات پیشگیرانه از وقوع و روند پیگیری در صورت وقوع حوادث می تواند کمک به سزایی به کارگران و کارفرمایان نماید.لذا در این بخش به قوانین تامین اجتماعی در مورد این حوادث خواهیم پرداخت.
بر اساس ماده ۹۱ قانون کار؛ کارفرمایان و مسئولان کلیه واحدهای موضوع ماده ۸۵ این قانون مکلفند براساس مصوبات شورایعالی حفاظت فنی، برای تأمین حفاظت، سلامت و بهداشت کارگران بیمه شده در محیط کار، وسایل و امکانات لازم را تهیه و در اختیار آنان قرارداده و چگونگی کاربرد وسایل فوق الذکر را به آنان بیاموزند و در خصوص رعایت مقررات حفاظتی و بهداشتی نظارت نمایند. افراد مذکور نیز ملزم به استفاده و نگهداری از وسایل حفاظتی و بهداشت فردی و اجرای دستورالعمل های مربوطه کارگاه هستند.
حوادث ناشی از کار چیست؟
مطابق ماده ۶۰ قانون تأمین اجتماعی، حوادثی است که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه شده اتفاق می افتد. مقصود از حین انجام وظیفه، تمام اوقاتی است که:
– بیمه شده در کارگاه یا مؤسسات وابسته یا ساختمانها و محوطه آن مشغول به کار باشد.
– هنگامی که به صورت مأمور به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه انجام وظیفه میکند.
– در اوقات عادی رفت و برگشت بیمه شده بین منزل و کارگاه.
– هنگام مراجعه به درمانگاه یا بیمارستان بابت معالجات درمانی و توانبخشی
– در حین اقدام برای نجات سایر بیمه شدگان و مساعدت به آنان
کارفرمایان در زمان وقوع حوادث شغلی چه کنند؟
به استناد ماده ۶۵ قانون تأمین اجتماعی؛ اقدامات اولیه را برای جلوگیری از تشدید عوارض حادثه به عمل آورند. هزینه احتمالی این اقدامات را سازمان تأمین اجتماعی برابر مقررات می پردازد. گزارش حادثه را ظرف مدت 3 روز اداری به صورت کتبی به اطلاع شعبه تأمین اجتماعی ذیربط برسانند.
اگر در حادثه ناشی از کار، کارفرما مقصر باشد چه میشود؟
به استناد ماده ۶۶ قانون تأمین اجتماعی، در صورتی که ثابت شود وقوع حادثه به دلیل عدم رعایت مقررات حفاظت فنی یا عدم رعایت احتیاط از طرف کارفرما یا نمایندگان کارفرما بوده، سازمان تأمین اجتماعی تعهدات خود را در قبال بیمه شده انجام میدهد، اما هزینه های مربوط را از کارفرما مطالبه و وصول می نماید.
حمایت های سازمان تأمین اجتماعی در قبال حوادث ناشی از کار
در صورت وقوع حادثه ناشی از کار و تأثیر آن، فرد حادثه دیده یا خانواده وی از تمامی تعهدات قانونی شامل خدمات درمانی، معالجه شخص بیمه شده، تحویل پروتز و اروتز، غرامت دستمزد ایام بیماری، نقص عضو، مستمری ازکارافتادگی جزئی، کلی و فوت حسب مورد بهره مند میشوند.
طبق ماده ۹۰ افراد شاغل در كارگاه ها باید قابلیت و استعداد جسمانی متناسب با كارهای مرجوع را داشته باشند. بدین منظور كارفرمایان مكلفند قبل از بهكار گماردن آنها ترتیب معاینه پزشكی آنها با معرفی به مراکز تخصصی طب کـار را بدهند. در صورتیكه پس از استخدام مشمولین قانون معلوم شود كه نامبردگان در حین استخدام، قابلیت و استعداد كار مرجوع را نداشته و كارفرما در معاینه پزشكی آنها تعلل كرده است و در نتیجه بیمه شده دچار حوادث ناشی از کار شده و یا بیماری اش شدت یابد، سازمان مقررات این قانون را درباره بیمه شده اجرا و هزینه های مربوط را از كارفرما طبق ماده۵۰ این قانون مطالبه و وصول خواهد نمود.