در این بخش سعی داریم تا شما عزیزان را با قوانین مرتبط جهت انجام معاینات طب کار آشنا نماییم.مطمعنا آگاهی از قوانین و رعایت نکات مربوطه می تواند از بروز اختلافات احتمالی بین شاغل و کارفرما جلوگیری نماید.
- ماده ۶۰ قانون تامین اجتماعی:
حوادث ناشی از کار حوادثی است که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه شده اتفاق میافتد. مقصود از حین انجام وظیفه تمام اوقاتی است که بیمه شده در کارگاه یا موسسات وابسته یا ساختمان ها و محوطه آن مشغول کار باشد و یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه عهده دار انجام مأموریتی باشد. اوقات مراجعه به درمانگاه و یا بیمارستان و یا برای معالجات درمانی و توان بخشی و اوقات رفت و برگشت بیمه شده از منزل به کارگاه جزء اوقات انجام وظیفه محسوب می گردد مشروط بر اینکه حادثه در زمان عادی رفت و برگشت به کارگاه اتفاق افتاده باشد. حوادثی که برای بیمه شده حین اقدام برای نجات سایر بیمه شدگان و مساعدت به آنان اتفاق می افتد حادثه ناشی از کار محسوب می شود.
- ماده ۶۵ قانون تامین اجتماعی
- ماده ۹۰ قانون تامین اجتماعی(انجام معاینات بدواستخدام)
طبق ماده ۹۰ قانون تامین اجتماعی افراد شاغل در كارگاهها بايد قابليت و استعداد جسمانيمتناسب با كارهاي مرجوع داشته باشند بدين منظور كارفرمايان مكلفند قبل از به كار گماردن انها ترتيب انجام معاينه پزشكي انها را بدهند.
در صورتي كه پس از استخدام مشمولين قانون معلوم شود كه نامبردگان در حين استخدام قابليت و استعداد كار مرجوع را نداشته و كارفرما در معاينه پزشكي انها تعلل كرده است وبالنتيجه بيمه شده دچار حادثه شده و يا بيماريش شدت يابد،سازمان تامين خدمات درماني و اين سازمان مقررات اين قانونرا درباره بيمه شده اجرا و هزينههاي مربوط را از كارفرما طبق ماده ۵۰ اين قانون مطالبه و وصول خواهند نمود.
- ماده ۹۱قانون تامین اجتماعی
بر اساس ماده ۹۱ قانون تامین اجتماعی که یکی از مهم ترین ماده های قوانین سازمان تامین اجتماعی می باشد، برای تعیین میزان از کارافتادگی فرد، کمیته ها و کمیسیون هایی تشکیل می شود که این کمیسیون ها تشخیص می دهند که فرد از کار افتاده است یا کماکان می تواند به کار خود ادامه دهد. بدیهی است در صورتی که فرد از کار افتاده باشد، سازمان تامین اجتماعی موظف است حق و حقوق او را بر اساس میزان سابقه ی کاری به صورت ماهیانه پرداخت کند. اما اگر کمیسیون های پزشکی پس از معاینات پزشکی که بر روی فرد مورد نظر انجام می دهند، تشخیص دهند که او می تواند به کار خود ادامه دهد، فرد مورد نظر بایستی به ادامه کار خود مشغول شود.
- ماده ۶۵ قانون کار
مرخصی سالیانه کارگرانی که به کارهای سخت و زیانآور اشتغال دارند ۵ هفته میباشد. استفاده از این مرخصی، حتیالامکان در دو نوبت و در پایان هر شش ماه کار صورت میگیرد.
- ماده ۶۶ قانون کار
کارگر نمیتواند بیش از ۹ روز از مرخصی سالانه خود را ذخیره کند.
- ماده ۷۹ قانون کار
به کار گماردن افراد کمتر از ۱۵ سال تمام ممنوع است.
- ماده ۸۵ قانون کار
برای صیانت نیروی انسانی و منابع مادی کشور رعایت دستورالعملهایی که از طریق شورای عالی حفاظت فنی (جهت تامین حفاظتفنی) و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (جهت جلوگیری از بیماری حرفهای و تامین بهداشت کار و کارگر و محیط کار) تدوین میشود، برایکلیه کارگاهها، کارفرمایان، کارگران و کارآموزان الزامی است.
تبصره – کارگاههای خانوادگی نیز مشمول مقررات این فصل بوده و مکلف به رعایت اصول فنی و بهداشت کار میباشند.
- ماده ۹۱ قانون کار
کارفرمایان و مسئولان کلیه واحدهای موضوع ماده ۸۵ این قانون مکلف هستند بر اساس مصوبات شورای عالی حفاظت فنی برای تامینحفاظت و سلامت و بهداشت کارگران در محیط کار، وسایل و امکانات لازم را تهیه و در اختیار آنان قرار داده و چگونگی کاربرد وسایل فوقالذکر را بهآنان بیاموزند و در خصوص رعایت مقررات حفاظتی و بهداشتی نظارت نمایند. افراد مذکور نیز ملزم به استفاده و نگهداری از وسایل حفاظتی و بهداشتی فردی و اجرای دستورالعملهای مربوطه کارگاه میباشند.
- ماده ۹۲ قانون کار(انجام معاینات دوره ای)
کلیه واحدهای موضوع ماده ۸۵ این قانون که شاغلین در آنها به اقتضای نوع کار در معرض بروز بیماریهای ناشی از کار قرار دارند باید برایهمه افراد مذکور پرونده پزشکی تشکیل دهند و حداقل سالی یکبار توسط مراکز بهداشتی درمانی از آنها معاینه و آزمایشهای لازم را به عمل آورند ونتیجه را در پرونده مربوطه ضبط نمایند.
تبصره ۱ – چنانچه با تشخیص شورای پزشکی نظر داده شود که فرد معاینه شده به بیماری ناشی از کار مبتلا یا در معرض ابتلا باشد کارفرما ومسئولین مربوطه مکلف هستند کار او را بر اساس نظریه شورای پزشکی مذکور بدون کاهش حقالسعی، در قسمت مناسب دیگری تعیین نمایند.
تبصره ۲ – در صورت مشاهده چنین بیمارانی، وزارت کار و امور اجتماعی مکلف به بازدید و تایید مجدد شرایط فنی و بهداشت و ایمنی محیط کارخواهد بود.