تعیین درصد از کار افتادگی در معاینات طب کار-بخش اول

تعیین درصد از کار افتادگی در معاینات طب کار-بخش اول
05بهمن

تعریف از کار افتادگی:

از کار افتادگی از جمله مشكلاتي است كه ممكن است براي هر فرد شاغل اتفاق بي افتد.لذا در این مقاله قصد داریم با تعاریف این حوزه و قوانین مربوطه بیشتر آشنا شویم.لازم به توضیه است که افراد در صورت بروز اتفاق در محیط کاری می توانند برای پیگیری آن به مراکز طب کار مراجعه کنند.

۱-نقص عضو

از دست رفتن ساختمان آناتومیکی یا عملکرد فیزیولوژیکی عضو را نقص عضو می نامند.مثلا قطع انگشت یا کاهش حجم های ریوی از موارد شایع در این مورد می باشند.

۲-ناتوانی یا از کار افتادگی

تأثیر بر زندگی فرد و ایجاد ناتوانی در انجام امور روزمره، یا ناتوانیِ عمومی شغلی (عدم توانایی انجام فعالیت های لازم در اکثر مشاغل) یا ناتوانی اختصاصی شغلی (عدم توانایی انجام فعالیت یا شغلی خاص) را شامل می شود.

تفاوت از کار افتادگی و بازنشستگی

این دو مقوله اساسا دو موضوع جدا از هم هستند. از آنجا که افزایش سن موجب کاهش قدرت افراد می ‌شود، به همین دلیل قانون‌ گذاران شرط اصلی بازنشستگی را به حدنصاب رسیدن سن قرار داده‌اند. بنابراین افراد تا به سن در نظر گرفته شده در قانون نرسند، نمی ‌توانند از تسهیلات و مزایای بازنشستگی استفاده کنند.

اما در شرایط از کار افتادگی، شرط سنی در نظر گرفته نمی شود و شخص بیمه شده می ‌تواند در هر سنی درخواست خود مبنی بر بهره مندی از مزایای از کار افتادگی را ارائه نماید. همچنین در از کار افتادگی سخت‌ گیری کمتری در خصوص سابقه بیمه اعمال می ‌شود. بدین صورت که افراد باید در ده سال گذشته حداقل یک سال سابقه بیمه داشته باشند که ۹۰ روز از آن در سال آخر باشد.

تجمیع میزان و یا درصد از کار افتادگی در کمیسیون های پزشکی تامین اجتماعی به صورت جمع جبری نبوده و جمع ترکیبی است. 

نقص عضو ممکن است موقت یا دائم باشد. معمولاً برای مراجع قضایی اين مشكل به صورت دائم اهمیت دارد. نقص عضو می تواند به صورت جزئی و یا کلی باشد. در اين اتفاق به صورت جزئی درصد آن در اندام یا ارگانِ خاصی تعیین می ‌شود و تأثیر این مشكل بر کل بدن، نقص عضو کل بدن تلقی می شود.

۳) از کار افتادگی کلی

طبق ماده ۷۰ قانون تامین اجتماعی، از کار افتادگی کلی حالتی است که فرد بیمه شده ۶۶ درصد یا بیشتر از قدرت کار خود را از دست داده باشد. این حالت بالاترین درجه از کار افتادگی است و درصد کمی از شاغلین دچار از کار افتادگی کلی می شوند.

افراد دچار از کار افتادگی کلی معمولا به اجبار دریافت مستمری بازنشستگی را انتخاب می ‌کنند. که میزان مستمری آنها عبارت است از یک سی و پنجم مزد یا حقوق متوسط فرد بیمه شده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه به شرطی که این مبلغ از ۵۰ درصد مزد ماهانه وی کمتر و از صددرصد آن بیشتر نباشد.

۴) از کار افتادگی جزئی

از کار افتادگی جزئی درصدی پایین ‌تر از حالت کلی آن است و براساس ماده ۷۰ قانون تامین اجتماعی هرگاه قدرت کار فرد بیمه شده به علت حادثه ناشی از کار بین ۳۳ تا ۶۶ درصد کاهش یابد، شامل از کار افتادگی جزئی می شود.

تهیه و تنظیم :
مهندس سید مجتبی اجاق کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای

جهت کسب اطلاعات بیشتر  در این خصوص و چگونگی دریافت خدمات با مرکز تخصصی طب کار محمدشهر در ارتباط باشید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.